Η Γεωργία Χειρχαντέρη είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής. Απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ, καθώς και του Τμήματος Γραφιστικής της Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. του ΤΕΙ Αθήνας. Διεξήγαγε μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., στην επιστημονική περιοχή Αρχιτεκτονική-Σχεδιασμός του Χώρου (2004). Το 2014 αναγορεύτηκε Διδάκτορας Μηχανικός του Ε.Μ.Π., με ειδίκευση στην Βιομηχανική Αρχαιολογία. Από το 2017, είναι υποψήφια μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. Εργάστηκε ως Καθηγήτρια Εφαρμογών και Επιστημονικός Συνεργάτης στα Τμήματα: Γραφιστικής, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένου της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών και Πολιτικών έργων και Υποδομής στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, στο ΤΕΙ Αθήνας. Το 2019 διορίστηκε μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με αναδρομική ισχύ από το 1992 στην βαθμίδα Λέκτορα Πανεπιστημίου στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, με Γνωστικό Αντικείμενο: «Εφαρμογές Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδιασμού στην Γραφιστιική Επικοινωνία». To 2020 μετακινήθηκε στο Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, της Σχολής Μηχανικών και από το 2021 είναι μέλος του εργαστηρίου «Σχεδίασης και Ανάπτυξης Πλεκτών καινοτόμων προϊόντων Κλωστοϋφαντουργίας και ΄Ενδυσης –ΣΑΠΚΕ» του ιδίου Τμήματος (ΜΒΣΠ).
Είναι συγγραφέας ακαδημαϊκών βιβλίων και πολλών επιστημονικών άρθρων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Ως προσκεκλημένη ομιλήτρια έχει κάνει ανακοινώσεις-εισηγήσεις σε διάφορες διημερίδες και εκδηλώσεις. Επίσης, είναι επαγγελματίας Αρχιτέκτονας Μηχανικός με δραστηριότητα 25 ετών σε ιδιωτικά έργα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2019, έχει οριστεί Επιβλέπουσα Αρχιτέκτονας στα κτιριακά έργα του Πανεπιστημίου με την ιδιότητα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού.
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
- Το επιστημονικό και ερευνητικό μου έργο σχετίζονται με την πολύπλευρη μελέτη της Ελληνικής Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής από τα τέλη του 19ου μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, με έμφαση κυρίως στα βιομηχανικά κτίρια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
- Η ανάδειξη και διατήρηση των Βιομηχανικών Κτιρίων (19ου- αρχές 20ού αιώνα) ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου.
- Η Γραφιστική στον Περιβάλλοντα Χώρο (εσωτερικό και εξωτερικό) και μελέτη και σχεδιασμός της διαχείρισης της Γραφιστικής, ως μέσο επικοινωνίας στο χώρο με έμφαση στη χωροσήμανση αστικού και μη περιβάλλοντος.
- Οι Συνθέσεις Οπτικής Επικοινωνίας στον Χώρο και ο Περιβαλλοντικός Αστικός Σχεδιασμός.
- Ο Βιομηχανικός Σχεδιασμός και τα στάδια της διαδικασίας του από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική υλοποίηση και εφαρμογή, ειδικότερα ο Βιομηχανικός Σχεδιασμός Προϊόντων.